Ondersteuning inhuuropdrachten

Bij het uitzetten van inhuuropdrachten in de markt komen er een hoop vragen en eisen bij kijken. Hoe stel je een goede opdracht op en houd je ook rekening met de rechtmatigheid? Met ondersteuning bij je inhuuropdrachten ontzorgen we je hierbij.


Ondersteuning inhuuropdrachten

Begeleiden van je inhuuropdracht

Als aanbestedingsplichtige organisatie heb je er regelmatig mee te maken, het inhuren van tijdelijk personeel om je pieken en dalen in de productiviteit of tijdelijke (specialistische) projecten op te vangen. Volgens de aanbestedingswet moet je als organisatie, opdrachten boven het drempelbedrag, openbaar in de markt zetten. Dit om de inhuurmarkt transparant te houden.

Wanneer je geen ervaring hebt met het uitzetten van een inhuuropdracht kan dit nogal ingewikkeld zijn. Het kost je veel extra tijd en je loopt meer inhuurrisico bij je uitvraag. Met onze ondersteuning bij inhuuropdrachten begeleiden we je gedurende de gehele opdracht tot aan de voorlopige gunning. Zo voorkomen we onnodige risico’s tijdens het inhuurproces en helpen wij je te voldoen aan de aanbestedingswet.

Risico’s bij onrechtmatig inhuren

Het onrechtmatig inhuren van tijdelijk personeel kan negatieve gevolgen hebben voor je organisatie. Naast dat je niet voldoet aan de wet en regelgeving in Nederland zijn er ook andere risico’s. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Financiële consequenties: Het incorrect inhuren van tijdelijk personeel kan financiële gevolgen hebben. Het niet correct toepassen van belasting- en premieregels leidt tot boetes en naheffingen.
  • Juridische consequenties: Het niet naleven van wettelijke voorschriften bij het inhuren van tijdelijk personeel leidt tot juridische geschillen en claims. Dit kan resulteren in hoge juridische kosten, schadevergoedingen en reputatieschade voor je organisatie.
  • Negatieve impact op personeelsbeheer: Het inhuren van tijdelijk personeel op een onrechtmatige manier leidt tot slecht personeelsbeheer. Dit zorgt tot ontevredenheid onder zowel tijdelijk als vast personeel, wat kan leiden tot een negatieve werkomgeving en verminderde productiviteit.
  • Verlies van vertrouwen en reputatieschade: Het niet naleven van de juiste procedures en regelgeving kan leiden tot het verlies van vertrouwen bij klanten, andere organisaties en stakeholders. Dit kan zorgen voor reputatieschade bij je organisatie, wat daarna moeilijk te herstellen is.

Het is dus goed om deze risico’s in gedachten te houden wanneer je als organisatie aanbestedingsplichtig bent. Met onze ondersteuning bij inhuuropdrachten zorgen we samen voor rechtmatige inhuur.

Wat houdt ondersteuning bij inhuuropdrachten in?

Onze inhuur-experts ondersteunen je tijdens de gehele inhuuropdracht, van het publiceren van de opdracht tot aan de voorlopige gunning. Denk hierbij aan de volgende stappen:

  1. Voorbereiden en plannen van de opdracht: Samen met onze expert plan je alle processtappen zodat deze haalbaar zijn en passen in de agenda van de inhurende manager. De manager blijft leidend, terwijl wij met onze ervaring het gehele proces begeleiden. Tijdens dit proces wordt rekening gehouden met de eisen, gunningscriteria en de rechtmatigheid van de opdracht.
  2. Opstellen van de opdracht: Samen zorgen we ervoor dat de opdracht SMART wordt opgesteld. De belangrijkste gunningscriteria en functie-eisen worden bepaald, waardoor de kwaliteit van de offertes gewaarborgd blijft.
  3. Publiceren van de opdracht: Wanneer het concept van de opdracht naar tevredenheid is, kan deze worden gepubliceerd in het dynamisch aankoopsysteem (DAS). De inhurende manager zet de opdracht zelf live op de inhuurdesk, waarna kandidaten zich kunnen inschrijven.
  4. Beoordelen van de opdracht: Na het verstrijken van de sluitingsdatum begeleiden we je verder in het proces. Samen met de inhurende manager beoordelen we de offertes en maken een voorselectie van de top drie kandidaten voor een interview. We doorlopen samen de nodige stappen: de Nota van inlichtingen, de interviewronde en de (voorlopige) gunning van de opdracht.
  5. Voorlopige gunning van de opdracht: Na de voorlopige gunning kan de opdracht definitief worden gegund aan de meest geschikte kandidaat.

Hierna ga je als inhurende manager zelf aan de slag met het opstellen van het contract, de onboarding en andere bijkomende zaken. Nog ondersteuning nodig in de vervolgstappen, bijvoorbeeld bij de urenregistratie & facturatie? Ook hierin bieden wij verschillende mogelijkheden voor je.

Meer weten over ondersteuning bij inhuuropdrachten?

Wij vertellen je graag meer

Neem contact op

Of bel ons op: (088) 141 09 09

Bekijk andere diensten