Maak je vacatures beter vindbaar in Google

Er is niets zo frustrerend dan dat je een top vacature online heb geplaatst, maar dat die geen sollicitanten trekt. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) speelt hier een belangrijke rol bij. Dit omdat de meeste baanzoekers hun zoektocht nog altijd via Google beginnen. Wij geven je een aantal tips om de vindbaarheid van je vacatures te verbeteren.

Verschillende aspecten die bijdragen aan goede vindbaarheid

Zoekmachineoptimalisatie bevat verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden voor goede vindbaarheid, zoals contentoptimalisatie, linkbuilding en het optimaliseren van de websitetechniek. Het is belangrijk om je (werken bij) website goed in te richten om zo optimaal mogelijk online gevonden te kunnen worden.

Door de relevantie van je werken-bij website te vergroten en de autoriteit ervan te versterken, verhoog je de kwaliteitsscore die zoekmachines eraan toekennen. Dit resulteert in een hogere positie in de zoekresultaten, wat leidt tot meer relevante bezoekers (lees: kandidaten) op je website en meer interactie met je geplaatste vacatures. Er zijn een aantal opties waarbij jouw organisatie of wij als Solutions Factory hier actief aan bij kunnen dragen.

Content optimalisatie

Een van de manieren om je vindbaarheid te vergroten, is het optimaliseren van je content. Dit is aan je organisatie zelf om actief mee bezig te zijn. Op je werken-bij website plaats je al je vacatures en maak je gebruik van meerdere contentpagina’s om aan jouw employer branding te werken. Vermijd hierbij dubbele content, dit wordt afgestraft door Google.

Om de zoekmachines te overtuigen en gebruikers aan te trekken, is het belangrijk om hoogwaardige en relevante content te bieden. Zorg ervoor dat je vacatures uniek zijn, vermijd duplicatie en gebruik relevante zoekwoorden. Denk hierbij aan lokale zoekwoorden om je te onderscheiden en beter aan te sluiten bij de zoekintentie van gebruikers.

Bedenk slimme en verleidelijke titels voor je vacatures. Een titel met de juiste zoekwoorden zorgt niet alleen voor aantrekkingskracht op zoekmachines, maar verleidt ook mensen. Het gaat immers niet om het aantal keer dat je wordt gevonden, maar om het aantal keer dat er door relevante kandidaten wordt doorgeklikt naar je vacature. Hou hierbij in gedachten dat Google ‘denkt’ als een gebruiker.

Het doen van een relevant zoekwoorden onderzoek speelt hierbij een belangrijke rol. Tegenwoordig zijn er veel verschillende functie titels voor hetzelfde soort werk. Kom er aan de hand van een zoekwoorden onderzoek achter waar er in jouw buurt meer op wordt gezocht. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat er op online marketeer vaker wordt gezocht dan op marketing en communicatie specialist. Dan heb je de eerste winst al te pakken.

Tip: Mensen zoeken vacatures vooral in hun eigen omgeving, niet honderd kilometer verderop. Hier ligt een goede kans om je te onderscheiden met content/zoekwoorden. Hier wordt weliswaar minder op gezocht per maand, maar je concurreert dan alleen met andere vacatures in de regio die ook werven op basis van dit specifieke zoekwoord. Dit levert een hogere ranking op in Google en meer conversie naar je werken-bij website. Zo levert een vacature kop “software engineer Alkmaar” veel meer relevante kandidaten op dan “software engineer”.

Vindbaarheid vacatures - Google Jobs

Tips voor Google Jobs

Google Jobs is een feature vanuit Google om vacatures te tonen bij je zoekopdrachten. Wanneer Google de juiste zoekintentie ziet in jouw gebruikte term, zal het vacatures tonen bij de zoekresultaten. Voordat jouw vacatures hier worden getoond, moet je eerst Google laten weten dat je vacatures aanbiedt. Hiervoor zijn een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je aan de achterkant van je website in de structured data aangeeft dat je vacatures aanbiedt. Dit kan door het stukje code JobPosting toe te voegen aan de achterkant van je webpagina.
  • Staat je vacature óók op een job-board? Google geeft de voorkeur aan vacatures op je eigen werken-bij website en zal daar als eerste naar doorverwijzen.
  • Salaris informatie wordt door Google (en de kandidaat) zeer gewaardeerd. Hiermee vergroot je de kans op een hoge positie in Google.
  • Google denkt in alles als een gebruiker, die staat altijd voorop. Denk zelf dus ook als een gebruiker (kandidaat) bij het opstellen van een vacature.
  • Is je vacature verlopen: sluit hem dan in het ATS systeem, zodat hij wordt verwijderd van je werken-bij website. Doet je dat niet dan riskeer je een penalty van Google.

Linkbuilding

Met linkbuilding bouw je autoriteit op door andere websites met een grote en relevante autoriteit naar je werken-bij website te laten verwijzen. Door Google te laten zien dat andere websites naar jouw website toe linken, zien ze dat andere jouw content waardevol vinden. Dit belonen ze vervolgens door jouw een hogere positie te geven in Google en de vindbaarheid te verhogen. Hierbij helpt ook het leggen van koppelingen met je corporate website en het doorplaatsen van vacatures op andere vacaturesites.

Het gebruik van sociale media helpt hier ook bij. Naast dat je de sociale media goed kunt gebruiken voor extra promotie van je openstaande vacatures, draagt het ook bij aan linkbuilding naar je vacature website. Deel je content op relevante sociale mediakanalen en moedig interactie en betrokkenheid van gebruikers aan. Het vergroot niet alleen de zichtbaarheid, maar leidt ook tot meer potentiële kandidaten.

Let op: Zoekmachines wijzigen regelmatig hun algoritmes, dus het is raadzaam om samen te werken met online marketeers binnen je organisatie of om een marketing bureau in te schakelen voor optimale resultaten op lange termijn.

Website techniek

Een ander belangrijk aspect voor goede vindbaarheid is je website techniek. Met goede website-techniek wordt een snelle, veilige en gebruiksvriendelijke werken-bij website bedoeld. Jouw leverancier moet ervoor zorgen dat de website techniek zo goed mogelijk is geoptimaliseerd. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Laadtijd website: Een snelle laadtijd van je werken-bij website. Wanneer de laadtijd te lang is haken bezoekers al af voordat ze je vacatures hebben bekeken.
  • Sitestructuur: Een goede sitestructuur voor de doorzoekbaarheid van je werken-bij website door de bots van Google voor indexering.
  • Google Jobs: Zorg ervoor dat jouw leverancier het ondersteunen van Google Jobs heeft ingeregeld.
  • SEO structuur: Geef een duidelijke structuur mee aan de vacaturetekst met koppen die (door het gebruik van headings H1, H2, etc.) vorm en inhoud scheiden. Hiermee help je Google om je pagina beter te kunnen lezen.
  • Meta data: Stel paginatitels en meta-descriptions in bij je webpagina’s en vacatures.
  • Veiligheid website: Implementeer een SSL-certificaat aan de websites om de online klantgegevens privé en veilig te houden.
  • Mobiele optimalisatie: Gezien het toenemende gebruik van mobiele apparaten, is het cruciaal dat je werken-bij website goed presteert op smartphones en tablets. Zorg ervoor dat je website responsive is.
  • Google Analytics: Zorg ervoor dat Google Analytics is ingeregeld om de statistieken van je werken-bij website bij te houden. Op deze manier kun je meten wat het effect is van je SEO-inspanningen en wervingscampagnes zodat je deze verder kan optimaliseren voor nog betere resultaten.
  • Usability: Besteed aandacht aan de Usability van je werken-bij website. Zorg voor een intuïtieve navigatie, vereenvoudig het sollicitatieproces en zorg voor een prettige gebruikerservaring op de gehele website. Een goede gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat gebruikers langer op je site blijven en meer geneigd zijn om te solliciteren.

Wanneer je de bovenstaande aspecten consequent toepast zal je beloond worden in de vindbaarheid van je vacatures. Het is belangrijk te weten dat Solutions Factory als leverancier de bovenstaande punten (met name de website techniek) in acht neemt bij het opleveren en onderhouden van je werken-bij website. Zo zorgen we er samen voor dat jouw vacatures zo goed vindbaar mogelijk zijn in Google.

Samen zorgen voor betere vindbaarheid van je vacatures?

Benieuwd hoe wij jullie kunnen helpen met betere vindbaarheid? Neem contact met ons op!

Contact

Of bel ons op: (088) 141 09 09

Veelgestelde vragen

Waar kun je het beste een vacature plaatsen?

Om de vindbaarheid van je vacatures te vergroten kan je het beste jouw vacatures op je eigen werken-bij website plaatsen. Daarnaast kan je het beste je vacatures ook plaatsen/doorplaatsen naar bekende job boards. De meest algemene vacaturebanken zijn Indeed, LinkedIn en Nationale vacaturebank.

Hoe maak je een pakkende vacature?

Een pakkende vacature schrijven kan bijna iedereen. Het is echter wel belangrijk dat je de tijd neemt hiervoor. Bedenk van te voren wie je wilt binnenhalen met deze vacature en schrijf het naar de ideale kandidaat toe. Vertel een eerlijk verhaal en communiceer hier open over.

Hoe ziet een goede vacature eruit?

Het verschilt per organisatie hoe een goede vacature eruit ziet. Afhankelijk van de wensen en behoeften bij een vacature kan de inhoud verschillen. Enkele tips voor een goede vacature zijn onder andere: Houd de vacature overzichtelijk en scanbaar, geef een duidelijke taakomschrijving, schep realistische verwachtingen en maak gebruik van duidelijk taalgebruik.

 

Bij het volgen van deze tips ben je al goed op weg voor een goede vacature.

Waar moet vacature aan voldoen?

Een vacature heeft officieel geen punten waar het aan moet voldoen. Het is echter wel verstandig om een aantal punten minimaal op te nemen. Denk aan een functietitel, functieomschrijving, het aanbod en informatie over je organisatie. Voor de rest kan je de vacature naar eigen smaak opmaken.

Meer artikelen