Nieuws
De arbeidskrapte in de gemeentelijke sector staat onder druk en wordt de komende jaren alleen maar erger. Er moet dus op korte termijn een oplossing komen voor dit probleem. En dat is samenwerken, samenwerken en samen werken. Tenminste als je het de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt.
Een bekend probleem is de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. In vrijwel alle beroepsgroepen is er een krapte en deze zal de komende jaren niet minder worden. Ook bij de gemeenten is er een arbeidsmarktkrapte, en de verwachting is dat dit de komende 15 jaar niet beter gaat worden.
Hier moet een oplossing voor komen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft hier een programma voor opgezet.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft vorige maand een rapport opgesteld over de arbeidskrapte bij de gemeenten. Veel wordt momenteel opgelost met het tijdelijk inhuren van personeel waardoor dit een enorme kostenpost met zich meebrengt. Hoe kunnen Nederlandse gemeenten de grote hoeveelheid aan inhuur van extern personeel structureel terugdringen?
In het rapport geeft de VNG als oplossing om meer samen te werken. Het doel is onderlinge concurrentie te verminderen, samenwerken te stimuleren en te leren van elkaar. Via het VNG-programma Arbeidsmarktkrapte wil de VNG meerdere oplossingen vinden voor het arbeidsmarktkrapteprobleem bij gemeenten.
Dit willen ze doen door te richten op de arbeidsmarkt van de toekomst en innovatie. Mede door 15 verschillende pilots op te zetten, willen ze samen tot goede ideeën en innovatieve oplossingen te komen om de arbeidsmarktkrapte aan te pakken.
Door flexibele arbeidsinzet te stimuleren binnen de gemeentelijke sector kan de krapte van de komende jaren worden opgelost. Het uitlenen van personeel kan één van de middelen zijn welke kan worden ingezet om de externe inhuur te verlagen.
Deze flexibele arbeidsinzet zou een samenwerking betekenen tussen gemeenten en gemeentelijke organisaties om eigen personeel zonder juridische belemmeringen uit te kunnen wisselen met elkaar. Dit biedt het personeel ook de kans op meer afwisselend werk te doen en hun kennis te vergroten.
Binnen de gemeentelijke sector zijn er al meerdere voorbeelden waarbij ze regionaal samenwerken om talent binnen de regio te houden. Op werkeninnoordoostbrabant.nl werken gemeenten in Noordoost-Brabant samen door hun vacatures op de gezamenlijke werken-bij website te plaatsen.
Ook bieden ze de aangesloten organisaties de mogelijkheid om de vacature intern uit te zetten. Hiermee geven ze alle medewerkers binnen het samenwerkingsverband de kans om te solliciteren op de functie voordat hij extern wordt gepubliceerd. Zo stimuleren ze het loopbaanperspectief van interne medewerkers en flexibiliseren ze hun arbeidsinzet in de regio.
Niet alleen in Brabant heb je van deze soort initiatieven, maar ook in Drenthe maken ze gebruik van een gezamenlijk arbeidsmarktplatform. Vooruitindrenthe.nl is een ander voorbeeld waar ze ook gezamenlijk de arbeidskrapte te lijf gaan en regionaal samenwerken.
Bij Solutions Factory zijn wij gespecialiseerd in het opzetten van succesvolle samenwerkingsverbanden in verschillende regio’s en sectoren. Vergroot de mobiliteit binnen je organisatie en het loopbaanperspectief van je medewerkers binnen de regio.
Wij vertellen je alles over regionale samenwerkingsverbanden
Of bel ons op: (088) 141 09 09
Het gemak van een AFAS koppeling met je recruitmentsysteem. Als recruiter, P&O adviseur of HR medewerker heb je het al druk genoeg, dan zit je er niet op te wachten om gegevens dubbel in te voeren in…
Het online plaatsen van je vacatures is al tijdrovend genoeg. Dan is het ideaal dat je vanuit je recruitmentsysteem de vacatures kunt multiposten naar al de relevante jobboards. Dit bespaard je veel…
Als deelnemer van een (regionaal) samenwerkingsverband bundelt jouw organisatie zijn krachten, kennis en capaciteit met de andere aansluiters. Samen profiteren jullie van de vele voordelen van het…