Voldoen aan de wet digitale toegankelijkheid

Sinds 3 jaar moeten alle overheidsorganisaties voldoen aan de wetgeving rond digitale toegankelijkheid. Maar hoe doe je dat? Solutions Factory helpt je op weg.

Digitale toegankelijkheid in het kort

Er is een wet voor digitale toegankelijkheid. Deze wet vraagt het volgende van overheidsinstanties:

  • Maak je digitale kanalen toegankelijk: Maak alle intra- en extranetten, websites en mobiele apps van je organisatie toegankelijk. Dat doe je door de verplichte standaard voor toegankelijkheid toe te passen. Je mag dit in stappen doen.
  • Publiceer toegankelijkheidsverklaringen: Maak een toegankelijkheidsverklaring voor elke website en app. Ook als deze nog niet toegankelijk is. In die verklaring toon je aan hoe toegankelijk de website of app al is. En je vertelt wat je doet om dit verder te verbeteren.
  • Blijf verbeteren: Blijf de toegankelijkheid van je websites en apps verbeteren. Houd de voortgang bij in de toegankelijkheidsverklaringen. Er moet in de loop van de tijd verbetering te zien zijn.

Ook jouw werken-bij website moet dus voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor bezoekers met een functionele beperking. Daar komt natuurlijk wel het een en ander bij kijken. Maar daar kunnen wij je gelukkig bij helpen. Wij leggen uit hoe je ervoor zorgt dat jouw werken-bij website voldoet aan de toegankelijkheidseisen en hoe wij hieraan bijdragen.

Welke status moet je hebben en hoe wordt die bepaald?

Jouw werken-bij website kan status A, B, C, D of E krijgen. Uiteindelijk moet een status A worden verkregen, maar dat hoeft niet in één keer. Je kunt dus met een lagere status beginnen. Met status B of C voldoe je al aan de wet, met status D nog niet.

Voor status A en B moet je goede rapporten van toegankelijkheidsonderzoek(en) hebben ingediend, welke maximaal 3 jaar oud zijn, zijn uitgevoerd volgens de onderzoeksmethode WCAG-EM en waarbij alle 50 toegankelijkheidseisen zijn onderzocht op alle onderdelen van de hele website. Dat betekent: de vormgeving, de techniek, de inhoud, de pdf-bestanden, enzovoorts. Ook de gedeelten achter een log-in moeten meegenomen zijn bij het toegankelijkheidsonderzoek. Het onderzoek mag overigens uit 2 of meer deelonderzoeken bestaan.

Overleg Solutions Factory

De richtlijnen volgens de WCAG 2.1

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines, wat internationale richtlijnen zijn voor digitale toegankelijkheid. De WCAG 2.1 is de basis voor de wet digitale toegankelijkheid, die sinds september 2020 is ingevoerd voor alle overheidsinstanties in Nederland. Dit omdat er ongeveer 4 miljoen Nederlanders zijn met een functionele beperking. Hier vallen onder andere mensen onder welke slechtziend, slechthorend, kleurenblind of dyslectisch zijn.

Omdat deze groep Nederlanders met een functionele beperking nog steeds groeiend is, heeft de Nederlandse regering bepaald dat alle overheidsinstanties aan de richtlijnen van de WCAG 2.1 moeten voldoen. Bij Solutions Factory bouwen wij onze nieuwe V2 recruitmentsoftware volgens deze standaarden en voldoen we dan ook functioneel/technisch aan de eisen.

Om te bewijzen dat onze V2 software voldoet aan alle 50 toegankelijkheidseisen van de WCAG 2.1, hebben we in december 2023 een functioneel/technisch systeemonderzoek uitvoeren. Dit heeft een deelrapport opgeleverd dat gebruikt kan worden door onze opdrachtgevers bij het aanvragen van een toegankelijkheidsverklaring. We hebben hierbij status B ontvangen en voldoen dus aan de belangrijkste eisen!

Digitale toegankelijkheid

Wanneer voldoet jouw website aan de toegankelijkheidseisen?

Als je een v2 werken-bij website van Solutions Factory gebruikt, hebben wij deze dus al ontwikkeld volgens de WCAG 2.1 standaarden. Om jouw organisatie te helpen met de verplichte toegankelijkheidsverklaring, kan je het meest recente rapport van de uitgevoerde systeemonderzoeken bij ons opvragen (uiteraard gratis).

Je dient vervolgens zelf een tweede deelonderzoek te laten uitvoeren op het resterende (organisatie specifieke) onderdeel: vormgeving, inhoud, pdf-bestanden, enzovoorts. Kortom: de content. Dit tweede deelonderzoek levert ook weer een deelrapport op. Met de twee deelrapporten kan je vervolgens de toegankelijkheidsverklaring aanvragen.

Mochten er op gebied van content aanpassingen zijn vereist voor de verklaring, is dit de verantwoordelijkheid van jouw organisatie. Maar uiteraard helpen wij jullie hier zoveel mogelijk bij om ervoor te zorgen dat de website aan alle eisen voldoet.

Waar kan ik het deelonderzoek op content laten uitvoeren?

Er zijn meerdere bureaus welke je kan inschakelen om jouw deelrapport uit te laten voeren. Vaak werkt je organisatie al samen met een van deze bureaus voor andere website(s).

Mocht dit niet zo zijn, dan kunnen jullie van dezelfde partij gebruik maken als Solutions Factory. Zij kennen onze oplossingen als geen ander en bijkomend voordeel is dat je twee deelrapporten krijgt die eenvoudig op elkaar aansluiten.

Wil je in contact komen met dit bureau?

Breng mij in contact

De status toegankelijkheid tonen op je website

Wanneer het onderzoek is afgerond, ontvang je van het onderzoeksbureau het deelrapport van de (werken-bij) website. Samen met het eerste deelonderzoek vormt dit samen het gehele rapport. Dit lever je gezamenlijk in bij de digitale overheid voor een status van de toegankelijkheid. Deze moet je vervolgens als organisatie op je website plaatsen als bewijs.

Wij hebben voor jullie al een toegankelijkheidspagina op de werken- bij website geplaatst (bijvoorbeeld: Peelbanen.nl) om de verklaring op te publiceren. Wanneer jullie het onderzoek hebben afgerond sturen jullie de verklaring naar ons op en plaatsen wij deze voor jullie op de website.

Zo zorgen we er samen voor dat je voldoet aan de digitale toegankelijkheid.

Voldoen aan de digitale toegankelijkheidseisen?

Neem contact met ons op voor het aanleveren van het meest recente rapport van de uitgevoerde systeemonderzoeken (uiteraard gratis).

Neem contact op

Of bel ons op: (088) 141 09 09

Veelgestelde vragen

Moeten alle websites toegankelijk zijn?

Op dit moment moeten alle overheidsinstanties voldoen aan de wet digitale toegankelijkheid (WCAG 2.1) welke vanaf september 2020 geld. Vanaf juni 2025 geldt er echter een nieuwe wetgeving met de verplichting dat alle websites en apps moeten voldoen aan de internationaal geldende richtlijnen voor toegankelijke online content.

Deze wetgeving werkt echter niet met terugwerkende kracht voor websites welke al bestaan.

Wat zijn eisen voor digitale toegankelijkheid?

De Digitale toegankelijkheid staat voor een inclusieve toegang tot je website. Ook voor mensen met een of meerdere beperkingen moet de website toegankelijk zijn.

 

Een belangrijke eis van de digitale toegankelijkheid is het wegnemen van belemmeringen die interactie met, of de toegang tot, websites of apps voor mensen met een handicap worden verhinderd.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

De digitale toegankelijkheid is belangrijk om aan te voldoen omdat de groep met een functiebeperking al jaren groeit in Nederland. Door de snelle digitalisering zijn de veranderingen zo snel gegaan dat veel mensen hierdoor buiten de boot vallen. Ongeveer 1 op de 4 mensen kan jouw website niet standaard bekijken. Door je website hier op aan te passen neemt het potentieel aantal bezoekers al flink toe.

Meer artikelen